KUALA LUMPUR: Sepasang suami isteri warga Iran dan seorang rakyat tempatan hari ini dihadapkan ke Mahkamah Majistret di sini terhadap pertuduhan mengedar dadah jenis Methampetamine dengan anggaran berat 1.6 kilogram, dua minggu lalu.

Mohammad Nazari Fathollah, 26, dan isterinya Sahar Akbari Gholam Mohammad, 22, serta Lim Kok Keong, 46, seorang penganggur rakyat tempatan, bersama-sama didakwa mengedar dadah berbahaya jenis Methampetamine anggaran berat 1.6 kilogram (1,600 gram) di B-15-7, Kondominium Kiara 3, Jalan Kiara 3, Segambut, Brickfields di sini pada jam 9 pagi, 9 Ogos lalu.
Mereka didakwa mengikut Seksyen 39B(1)(a) Akta Dadah Berbahaya 1952 yang boleh dihukum mengikut Seksyen 39B(2) akta sama dan dibaca bersama Seksyen 34 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman mati mandatori, jika sabit kesalahan.

Semua tertuduh hanya mengangguk faham sebaik pertuduhan dibacakan dalam Bahasa Inggeris di hadapan Majistret Azmil Muntapha Abas dan tiada pengakuan direkodkan.

Azmil Muntapha menetapkan 19 September depan untuk sebutan kes itu.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya S Malini Anne manakala ketiga-tiga tertuduh diwakili peguam Tania Scivetti. - BERNAMA